W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

INFORMACJA DOTYCZĄCA PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY
NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2020
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy
żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie
grudzień 2020 – sierpień 2021, a jej celami szczegółowymi są:
a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z
organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z
innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej
potrzebującym,
c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania
pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej
potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu
włączenie społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2020 – sierpień 2021
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Elblągu [OPR] do
Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa warmińskomazurskiego
i pomorskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób
potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich
dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych
(posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w
najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy
społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości
odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie
przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy
społecznej, tj. 1542,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1161,60 PLN
dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w
postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom
najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
2. Sposób kwalifikacji:
 OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy
żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z
POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
 OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się
do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia
wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, , który potwierdza
do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
 OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ
na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za
pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych
w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
1. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej
ilości ok. 42,27 kg w tym:
NAZWA ARTYKUŁU ILOŚĆ SZTUK NA
OSOBĘ
OPAKOWANIE
JEDNOSTKOWE
(KG/L)
ILOŚĆ KG
NA OSOBĘ
CUKIER BIAŁY 4 1 4,00
BURACZKI WIÓRKI 4 0,35 1,40
FASOLKA PO BRETOŃSKU 3 0,5 1,50
HERBATNIKI MAŚLANE 2 0,2 0,40
GROSZEK Z MARCHEWKĄ 8 0,4 3,20
MUS JABŁKOWY 2 0,72 1,44
KASZA JĘCZMIENNA 3 0,5 1,50
KONCENTRAT POMIDOROWY 7 0,16 1,12
MAKARON JAJECZNY 10 0,5 5,00
MLEKO UHT 7 1 7,00
OLEJ RZEPAKOWY 4 1 4
PASZTET DROBIOWY 2 0,16 0,32
PŁATKI OWSIANE 2 0,5 1,00
POWIDŁA ŚLIWKOWE 5 0,3 1,50
FILET W OLEJU 7 0,17 1,19
RYŻ BIAŁY 2 1 2,00
SER PODPUSZCZKOWY 4 0,4 1,60
SZYNKA DROBIOWA 8 0,3 2,40
SZYNKA WIEPRZOWA 4 0,3 1,20
MIÓD NEKTAROWY 1 0,5 0,50
2. Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z
różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby
organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do
minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na
Podprogram 2020 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby
samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie
paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym
równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2020.
3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób
bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności
gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są
przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w
schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia
usług firm zewnętrznych (np. catering).
4. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się
w trakcie realizacji Podprogramu 2020 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa
niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1
osoby, nie więcej jednakże niż do 70% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 29,59kg). W
zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów
spożywczych.
5. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe
można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę
opakowań.
6. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów
spożywczych do potrzeb rodzin .
7. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ
nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji
żywność do Banku Żywności w Elblągu , ul. Stefczyka 7/8 , 82-300 Elbląg tel. 55-6486611
lub mail,: bzelblag@wp.pl,
następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji
Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z
OPL i OPS:
 warsztaty kulinarne;
 warsztaty edukacji ekonomicznej;
 warsztaty dietetyczne;
 warsztaty niemarnowania żywności,
 inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub
cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących
Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line,
telefonicznej, wydawniczej.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w
miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali
zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania.
Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków
Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
 włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie
społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz
społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
 grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze,
matki z dziećmi, osoby samotne);
 pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych –
osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
 pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
 wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała
skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy
to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie
rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ.
Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy
unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Źródło: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2020

Załączniki

Powiadom znajomego