Efekty Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020
PODPROGRAM 2020 – efekty (OPL) Miejsko Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Młynarach
realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe);
skrobiowe (makaron jajeczny, ryż biały, kasza gryczana, płatki owsiane, herbatniki maślane),
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
cukier (cukier biały, miód nektarowy, wielokwiatowy),
tłuszcze (olej rzepakowy),
dania gotowe (fasolka po bretońsku)
kawa rozpuszczalna
Pomoc żywnościowa trafiła do 711 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Warmińsko - Mazurskiego
4. Wydano osobom potrzebującym:
- 35 ton żywności;
- 5 340 paczek żywnościowych
- 0 posiłków
W ramach Podprogramu 2020 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 5 warsztatów edukacyjnych, w których wzięło udział 58 osób
6. Rodzaje warsztatów:
• Edukacji ekonomicznej - 1 spotkań dla 2 uczestników
• Dietetyczno - żywieniowe - 1 spotkań dla 2 uczestników
• Kulinarne - 3 spotkań dla 54 uczestników
• Niemarnowania żywności - 0 spotkań dla 0 uczestników
/-/ mgr Jadwiga Piekarska
Kierownik M-GOPS w Młynarach